online időpontkérés

A napi fogápolással együtt a fogközök tisztítása is rendkívül fontos!

2019. október 4.

Bár a napi rendszeres fogmosás nagyon fontos és elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges legyen a fogsora, ugyanennyire lényeges a fogközök alapos tisztítása is. Ugyanis az itt található lepedékek és ételmaradékok sokszor vezetnek fogszuvasodáshoz.

Fogkefe és fogselyem

Természetesen a fogak tisztításának a legfontosabb eszköze a fogkefe, ám ez sokszor nem ér el bizonyos helyekre és leginkább a sima felületekről távolítható el segítségével a lepedék. Ám a fogközök ilyenkor sok esetben érintetlenül maradnak. Manapság nagyon sok szó esik arról, milyen fontos a megfelelő kialakítású fogkefe beszerzése. Tény, hogy ez nagyon fontos, azonban a helyes fogtisztítás nem csupán a fogkefén múlik. Ugyanis pont a fogak közötti lepedék az, ami döntően befolyásolja a száj egészségét, hiszen számos baktérium rejlik bennük, amelyek, ha lerakódnak az ínyszélen és a fogak között, a fogszuvasodás, az ínygyulladás és a fogbetegségek legfőbb okozója lehet. Hatékony megoldás lehet a fogselyem használata, ugyanis ide-oda mozgatással a fogíny alá bevezetve hatékonyan eltávolítja a lepedékeket és lerakódásokat.

Milyen hatásai lehetnek a nem megfelelő fogtisztításnak?

A helyzet az, hogy már rövidtávon is van hatása annak, ha nem mos rendszeresen fogat, ugyanis a kellemetlen lehelet már egy kihagyott alkalom után is jelentkezhet. Ha több hétig fennáll a fogmosás nélküli állapot, akkor nem csak a látható lepedék, de sárgás-szürkés foltok is kialakulnak a fogakon, ahonnan egyenes út vezet a fogszuvasodáshoz és a fogínygyulladáshoz. A napi, legalább kétszeri alapos fogmosással és fogselyem használatával megelőzhető a fogkő kialakulása is, de jelentős szerepe van ebben a rendszeres fogorvosi vizitnek is. Bármilyen kérdése van a fogápolással kapcsolatban, vagy időszerű lenne egy fogászati ellenőrzés, budapesti rendelőnkben várjuk szeretettel!

Design : Maya Szalay | paqart