online időpontkérés

All on four – implantátum-protézis

2020. október 5.

Az 50 éves hölgybeteg korábbi fogágybetegsége miatt elvesztette alsó fogait, kifejezetten úgy érkezett Dr. Dabasi András rendelésére, hogy rögzített pótlást szeretne. Az anatómiai viszonyok miatt nehéz volt az implantáció, mert az oldalsó részeken az idegcsatorna olyan magasan fut, hogy csak 1-2 mm-re van a csontfelszíntől. Felmerült, hogy a klinikán a medencecsontból apró darabot kivéve lehetne a csontfelszín magasságát növelni, de a páciens a nagyon műtéti beavatkozásoktól elzárkózott.

Így merült fel a portugál Malo doktor eljárása, az All-on-4TM, vagyis, amikor minden (fog) 4 implantátumon van elhelyezve. Ennek az eljárásnál elöl egy-egy implantátumot helyeznek el, normális szögben, valamint a szemfogaktól indulva mindkét oldalon döntve helyeznek el további egy-egy művi foggyökeret. Azt, hogy a két oldalsót hol és milyen szögben ültetik be, az idegek helyzete befolyásolja. Ez egy nagyon aprólékosan megtervezett, pontos beavatkozást igényel, itt nagy segítség a navigált implantálás.

A műtéti tervező program segítségével megterveztük a beültetés pontos szögét, és legyártattuk az egyedi, a páciensre szabott beültető sablont. Az egyedi sablon segítségével egy ülésben behelyeztem a 4 implantátumot. A páciensnek alul korábban egy kivehető fogsora volt, ezt átalakítottuk, így a friss implantátumot azonnal megterhelve, ideiglenes pótlásként kapta vissza. 3 hónap elteltével kapta meg a végleges rögzített protézisét – foglalja össze Dr. Dabasi András a folyamatot.

Az All-on-4TM eljárásban készült fogsornál a teljes alsó fogsort 4 darab implantátum tartja, habár ez egy kész fogsor, csavarral van rögzítve, a páciens nem tudja kivenni.

Design : Maya Szalay | paqart