online időpontkérés

Így zajlott az élő implantációs műtét a Dental Word-on!

2019. október 30.

A 2019-es Dental World egyik kiemelt szakmai programja volt Dr. Dabasi András élő műtétje, mely során belül az ICX-Magellan rendszer használatát mutatta be. A kiállítás szakmai látogatói élőben követhették figyelemmel, hogyan zajlik egy digitálisan előkészített implantációs beültetés. Az alábbiakban a szakmai részleteket a doktor úr nyilatkozatából ismerhetjük meg.

• A páciens, aki jelen volt az élőben elvégzett beavatkozás során, egy középkorú férfi volt, aki a front fogait elvesztette. Ennek a fogvesztésnek részben parodontológia okai voltak, de szerepet játszottak benne a régi, nem megfelelő gyökértömések, valamint a foggyökereken levő ciszták is. Próbáltuk, de végül nem tudtuk megmenteni a pillérfogakat, így alakult ki ez a fogatlan állapot. Így gyakorlatilag a hátsó moláris fogai maradtak meg a páciensnek.

A műtéti terv elkészülése
• Az általunk ideálisnak vélt műtéti terv elkészítéséhez számos különböző tényezőt kellett figyelembe venni. Ehhez először egy szkenneléses technológiával rögzítettünk egy képet, valamint a rendelőmben az állkapocsról is készítettünk egy CT-felvételt. Ezeket a fájlokat a tervező programban összevetettük, majd a terv elkészítése után Németországban legyártották az ideális sebészeti sablont.

Hogy zajlott a beavatkozás?
• Az implantációt navigációs technikával végeztük el, amelynek igen nagy előnye az, hogy egy non-invazív technika, amelynek a műtéti szövődményei igen alacsonyak, vagy egyáltalán nincsenek. Ennek oka, hogy nem történik metszés az ínyen, nincs feltárás és nincs varrat, ami lepedéket gyűjtsön.

Páciensünk esetében viszonylag szerény csontkínálat állt rendelkezésre a szájüregben, különösen horizontálisan. Ebből kifolyólag kiemelten fontos volt, hogy az implantátumokat a lehető legideálisabb helyekre tegyük be. Ugyanis a legjobb az, ha az implantátumot két milliméter csont veszi körbe. Ezt egy szabad kézzel végzett műtétnél sokkal nehezebben lehetett volna elérni. Emellett a protetikavezérelt elv is nagy segítség volt, ugyanis ezzel a fogpótlás szempontjait is figyelembe tudtuk venni. Az élő műtét során végül is 6 implantátum került behelyezésre. Az előzetes tervek szerint alulra is került volna két implantátum, ám idő hiánya miatt az alsót nem készítettük el ott a helyszínen.

A sikeres behelyezést követően lehetőség lett volna azonnali megterhelésre, vagyis készíthettünk volna egy rögzített ideiglenes fogpótlást, de a páciensnek korábban már készült egy kivehető, így erre nem volt igény.

Már eltelt néhány hét a beavatkozás óta, amely teljesen jól alakult, a műtét után sem jelentkezett semmilyen szövődmény, amely szintén igazolja a ICX-Magellan rendszer módszerét.

Design : Maya Szalay | paqart