online időpontkérés

Mi történik, ha nem mos fogat rendszeresen?

2019. március 5.

Gyermekkorunkban sokat halljuk, mennyire fontos a rendszeres fogmosás és minden apróság tudja, hogy amikor elmarad a fogkefe használata, akkor jönnek a fognyűvő manók. Persze felnőtt korunkra kialakul a napi rutinunk, a manók rég feledésbe merülnek és lássuk be, néha előfordul, hogy például a reggeli rohanás során elmarad az a bizonyos fogmosás. Pedig nem is gondolná, mennyi veszélyt rejthet, ha többször előfordul ez és rendszertelenné válik a fogak tisztán tartása.

Kellemetlen lehelet és lepedék

Természetesen rövidtávon is van hatása annak, ha nem most rendszeresen fogat, ugyanis a kellemetlen lehelet már akár egy kihagyott alkalom után is jelentkezhet. Ráadásul már ilyenkor is kialakulhat a lepedék kéreg az ínyen és a fogakon, amely bizony igen nagy mennyiségben tartalmaz baktériumokat. Ennek persze egy kihagyott alkalom esetén nincs jelentősége, azonban hosszú távon igen komoly következményei is lehetnek.

Ínygyulladás és fogszuvasodás

Ha több hétig fennáll a fogmosás nélküli állapot, akkor nem csak a látható lepedék, de sárgás – szürkés foltok is kialakulnak a fogakon, ahonnan egyenes út vezet a fogszuvasodáshoz és a fogínygyulladáshoz, amelyektől már csak egy ugrás a fogak elvesztése.

Fogkő kialakulása

A napi, legalább kétszeri alapos fogmosással és fogselyem használatával megelőzhető a fogkő kialakulása is, de jelentős szerepe van ebben a rendszeres fogorvosi vizitnek is. Nem érdemes halogatni a fogkő eltávolítását. Rendelőnk bizonyos napokon hosszabb ideig tart nyitva, így akár munka után is ellátogathat belvárosi rendelőnkben, ahol gyorsan és fájdalom nélkül eltávolítjuk a fogkövet.

Ha egy évig tart a fogmosás nélküli állapot, a nyál már képtelen lesz betartani a védőfunkcióját, így minden táplálkozással egyre rosszabb lesz a helyzet a szájban. Az íny elveszíti egészséges színét, gyakran vérzik is. Kifejezetten igaz ez ötven éves kor felett, ahol a fogápolás elhanyagolása még nagyobb veszélyt jelent. Amennyiben nem szeretné elveszíteni fogait és szeretné, a fogsora ápolt, lehelete pedig kellemes illatú lenne, érdemes mielőbb felkeresnie rendelőnket Budapesten vagy Gödöllőn, ahol segítünk Önnek!

Design : Maya Szalay | paqart