online időpontkérés

Miért olyan veszélyes a fogkő és miért fontos eltávolítani?

2018. november 14.

A fogkő nem egyszerűen kellemetlen látvány, de ha nem fordul vele orvoshoz, számos kellemetlenséggel járhat, sőt, akár fogszuvasodást vagy fogágybetegséget is okozhat. Ezek a tulajdonképpen a fogak, a tömések és akár a pótlások felületen is megtapadó fogkövek ételmaradékokból, baktériumokból, hámsejtekből és immunsejtekből állnak össze. Megmutatjuk, mit is kell tudnia a fogkövekről, mit tehet a kialakulásuk ellen vagy hogy szabadulhat meg tőlük!

Milyen gondokat okozhat a fogkő?

A fogkő hosszú távon ínyvérzéshez, kellemetlen szájízhez és szájszaghoz vezethet akkor is, ha a a lerakódás egyáltalán nem látszik. Mivel a fogkő körülbelül 70%-a baktériumokból áll, hosszú távon érdemes eltávolítani, hiszen hosszú távon nem csak az ínyvérzés okozhat gondot, de fogszuvasodáshoz vagy fogágybetegséghez is vezethet. Mikor van nagyobb esély a fogkő kialakulására?

Alapvetően bárkinél előfordulhat a fogkő kialakulása, még a torlódott fogak esetében, a helytelenül elkészített tömések és koronák mentén, valamint a dohányzók körében gyakoribb az előfordulása. Mit lehet tenni a fogkő kialakulása ellen?

Van néhány olyan dolog, amelyek segítségével megelőzhető a fogkő kialakulása. Az egyik ilyen a napi, legalább kétszeri alapos fogmosás és fogselyem használat, de jelentős szerepe van ebben a rendszeres fogorvosi vizitnek is. Nem érdemes halogatni a fogkő eltávolítását. Rendelőnk bizonyos napokon hosszabb ideig tart nyitva, így akár munka után is ellátogathat belvárosi rendelőnkben, ahol gyorsan és fájdalom nélkül eltávolítjuk a fogkövet. Hogy zajlik a fogkő eltávolítás és mennyi időt vesz igénybe?

Attól függően, hogy mekkora felületen található meg a fogkő és ebből mennyi helyezkedik el az íny alatt, néhány perctől egészen egy órán keresztül is tarthat a művelet. Ez soknak hangzik, viszont az íny alatt részek „megtisztításával” megszabadítjuk a kellemetlen tünetektől és az esetleges későbbi szövődményektől is. A kezelés után úgy érezheti a nyelvével, mintha kisebbek lennének a fogai, azonban erről szó sincs, amit ekkor tapasztal, az gyakorlatilag a fog eredeti formája.

Design : Maya Szalay | paqart