online időpontkérés

Mikor érdemes gyökérkezelést alkalmazni?

2019. április 26.

Bizony, ha már gyökérkezelésről van szó, az azt jelenti, hogy sajnos a szóban forgó fog már annyira szuvas, hogy egy egyszerű töméssel már nem lehet azt megmenteni. Persze ilyenkor nem kell megijedni, hiszen ez jó hír, ugyanis nem kell kihúzni a fogat. De mégis mi történik egy gyökérkezelés során?

Mit jelent a gyökérkezelés?

Ha egy fog egészséges, akkor a zománcrész alatt elhelyezkedő fogbélben és gyökércsatornában erek és idegek futnak. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy védekezni tudjon a fog a különböző káros hatásokkal szemben. Amikor egy szuvas fog sokáig nincs kezelve, akkor a fogbél elhalhat, sőt, a képződő üregekbe lepedék kerül, így még inkább roncsolást okoz a szájban. Egy idő után pedig a fog egyszerűen elhal. Sokan csupán ilyenkor fordulnak orvoshoz, amikor már borzalmas fájdalmakat élnek át a fenti folyamatnak köszönhetően. Ha nem érez fájdalmat, viszont a fog elszíneződött, akkor is fontos ellátogatni egy fogorvosi rendelőbe, hiszen az itt kialakuló gyulladás akár csonthártyagyulladáshoz is vezethet. A megoldás ilyenkor jó eséllyel a gyökérkezelés lesz.

Hogy zajlik a gyökérkezelés?

A gyökércsatornát az érzéstelenítést követően feltárjuk, majd speciális anyaggal töltjük ki a fogbél helyét. Így már nem tudnak az adott helyen tovább szaporodni a baktériumok és a gyulladás is megszűnik. Természetesen az eljárás előtt röntgenfelvételeket készítünk és alaposan felmérjük a helyzetet annak érdekében, hogy a beavatkozás sikeres legyen.

Mire kell figyelni egy gyökérkezelés után?

Lényeges, hogy egy gyökérkezelt fogat időről időre ellenőriztesse, hiszen sokkal sérülékenyebbé válik annak felülete, amelyet jó eséllyel nem fog észrevenni. Viszont rendszeres ellenőrzés mellett hosszú éveken keresztül nem lesz gondja a fogával.

Design : Maya Szalay | paqart