online időpontkérés

Rögzített alsó pótlás

2020. október 26.

Az ötvenes éveiben járó férfibeteg egy fogágybetegség miatt alsó fogai nagy részét elvesztette, már csak a frontfogai voltak meg, de azok is mozogtak, gyulladtak voltak. Egy fogorvoskolléga irányította Dr. Dabasi Andráshoz, mert a páciens mindenképpen digitális implantológiával szeretett volna új fogakhoz jutni, mert félt a beavatkozásról, és korábban azt olvasta, a navigált implantáció kíméletes.

Amellett, hogy a páciens a kevésbé fájdalmas fogbeültetést kereste, esetében azért is volt indokolt a navigált implantáció, mert csontozata olyan, hogy szabadkézzel nehéz lenne precízen kivitelezni a beavatkozást, főleg a hátsó régiókban, mivel az idegcsatorna közelében kellett az implantátumokat elhelyezni.

A páciens esetében az alsó fogakat el kellett távolítani, így egy fogatlan állcsontból kellett a tervezéskor kiindulni. A fogak kihúzása után egy ideiglenes, kivehető fogsort kapott a páciens, aminek kettős funkciója volt, egyrészről technikai sablonként lehet a tervezés során használni, másrészt a páciens számára segítséget nyújt, hogy a pontos formát, színt tesztelni tudja. Az ideiglenes fogsor elkészült, Dr. Dabasi András pontosan behelyezte, majd a kontroll CT-felvételek kerültek sorra. Két felvétel készült, az egyik a páciens szájában pontosan elhelyezett fogsorról, a másik a fogsorról külön. A két CT-képet a navigációs programban összeillesztette a doktor úr, és megkezdődött a beültetés pontos tervezése, hova kerüljön az állcsontban az implantátum, hogy minél több csont vegye körül, mi lesz az ideális pozíció. Továbbá olyan részletekre is lehet figyelni, hogy az implant a későbbi fogpótlásban hogyan helyezkedjen el, szerkezetileg és esztétikailag is az az optimális, ha középre kerül. Rögzített implantátumnál általában, de teljes foghiány esetén mindenképpen a csavaros rögzítést választja Dr. Dabasi András, annak érdekében, hogy ha később szükség van rá – megsérül a pótlást, vagy az íny begyullad – bármikor eltávolítható legyen a fogpótlás. A tervezés során erre is ki lehet térni, a programban előre megválasztható a csavarok helyes és ideális szöge.

A tervet véglegesítették, mely alapján 3D-nyomtatással elkészült a sebészeti sablon. A műtéti sablon már Magyarországon készül, nagyon jó minőségben, így nem kell rá akár egy hetet várni, míg korábban, amikor erre csak külföldi laborban volt lehetőség. A sebészeti sablon, lyukakat, ún. perselyeket tartalmaz, ezek támogatják a fogorvost abban, hogy a tervnek megfelelően készüljenek a furatok, meghatározva a mélységet, dőlésszöget, gyakorlatilag minden fontos paramétert. A sablon segítségével, szájsebészeti beavatkozás, ínymetszés nélkül lehet az implantátumokat beültetni, így minimális a vérzés, nincs szükség varratra, a beavatkozást követően a fájdalom és dagadás előfordulása kisebb.

A beavatkozás első lépéseként a sablont rögzítették az állkapcson, ezúttal 6 implantátumot helyezett el Dr. Dabasi András. Az utolsó fázis egy kontroll CT-felvétel volt, hogy a tervet ellenőrizni tudják. A páciens nagyon megkönnyebbült, előtte nagyon izgult, de elmondása szerint minden reményét felülmúlta a beavatkozás, a fájdalom elenyésző volt. A beavatkozás végén még lenyomatot vettek, hogy az ideiglenes, rögzített fogpótlás elkészülhessen. Bár sok helyen teszik, általánosságban nem lehet mindenkinek így kivitelezni, ezt ígérni, mert az, hogy a frissen beültetett implantátum mennyire terhelhető, egyéni, páciensre csontjára egyedileg jellemző. Ebben az esetben a beültetés másnapján már átadták az ideiglenes, rögzített pótlást, a páciens nagyon boldog volt vele, a látvány pedig igen esztétikus. Ezt 3 hónapig viseli a páciens, ezt követően kapja meg acsavaros rögzítésű végleges körhidat, ami cirkon alapon készül, ugyanis ez a leginkább szövetbarát anyag.

 

Design : Maya Szalay | paqart